Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује пуштање на слободу Атифа Дудаковића, ратног злочинца оптуженог за убиства и мучења српских цивила у западној Босни и Босанској крајини 1995. године.

У вези са његовим случајем достављено је тужилаштву 8.000 доказних страница, документација за 256 убијених особа, међу којима је најстарија жртва имала 99, а најмлађа само девет година. Дудаковић није само налогодавац, већ и непосредни извршилац ових убистава, о чему постоје бројни докази и видео снимци. Упркос томе, у Бихаћу, Тузли, Зеници и Мостару, одржани су митинзи у част ратног команданта Атифа Дудаковића и његових сабораца Петог корпуса и славље због његовог пуштања на слободу.

И поред чврстих доказа, истрага тапка у месту 12 година, а злочинци уместо да се нађу пред лицем правде, пуштени су на слободу.

– Јасно је да босански суд у случају Атифа Дудаковића жели да опструише правду.  Пустили су га на слободу да би уклонио доказе. То је већ виђени сценарио са циљем да се процес заврши ослобађајућом пресудом услед недостатка доказа. Суд не оставља никакав избор потомцима жртава, него да узму правду у своје руке, као Јевреји после рата, са неосуђеним нацистима, који су уредно и педантно уклонили све доказе које их терете. Сигуран сам да Атиф Дудаковић и поред пуштања на слободу неће мирно спавати – изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник ПОКС, и апеловао на државу Србију да искористи све правне могућности да се умеша у овај случај.

ПОКС подсећа на свима познати видео снимак на којем се види и чује Атиф Дудаковић, како својим саборцима издаје наредбу 16. априла 1995. године: „Пробој се мора извршити. Побити све што се испред вас нађе. Жао ми је што немате ножева… одобравам и наређујем да се непријатељ уништи свим средствима. Ножем, бомбом, чакијом, зубима, удавити… све имате право.“ Осим тог снимка, кључни доказ у процесу који Тужилаштво БиХ на рочишту за одређивање притвора није презентовало је снимак на ком Дудаковић наређује стрељање заробљеника. Према званичном обавештењу Тужилаштва БиХ, тај снимак је украден, односно намерно уклоњен из доказног материјала.