Заменик председника ПОКС Мирко Чикириз био је гост на свечаној седници Скупштине града Крагујевца на којој је обележен значајан јубилеј, 200 година од дана проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије.

Поводом значајног јубилеја Чикириз је изјавио да улога Крагујевца у стварању модерне Србије значајна јер су у Крагујевцу настале скоро све значајне државне институције од доношења првог Устава, изградње прве гимназије, прве више школе, првог театра,прве библиотеке, првог суда, првих новина, прве апотеке, прве музичке групе, прве галерије, првог музеја…

Посебно је значајно што је књаз Милош Обреновић Србију окренуо ка Европи, у тежњи да изгради снажну државу по угледу  на тада најбоље европске државе.

Поводом постављања бисте кнезу Милошу Обреновићу Чикириз је истакао да је то трабало доста раније учинити и да се крагујевачки ПОКС залаже да се подигне заједнички споменик Милошу Обреновићу и Карађорђу јер су обојица подједнако допринели обнови српске државности. На тај начин би се одужили обема српским династијама и подстакли свеобухватно национално помирeње.

Крагујевачки ПОКС се залаже за истинско претварање „Милошевог венца“ у историјски, културни и туристички центар за шта је неопходно измештање пијаце са тог простора и привођење намени целог комплекса „Милошев венац“.

ГО ПОКС Крагујевац честита својим суграђанима Дан Крагујевца.