Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) захтева од државе Србије да хитно званично затражи од Бугарске враћање моштију Светог Краља Милутина Немањића у његову задужбину, манастир Грачаницу на Косову и Метохији.

Његове мошти почивају у Цркви Свете недеље у Софији, од 1460. године. Први захтев за враћањем Краља Милутина у Србију у обновљену Пећку патријаршију упитио је руски Цар Иван у 16. веку, али је био одбијен. Последњи захтев је упутила Краљевина Србија почетком 20. века, али захтев није прихваћен. Синод Бугарске православне цркве је 2006. године дао дозволу за пренос моштију овог најзначајнијег српског владара у историји Срба, али до данас Република Србија није упутила званичан захтев за прихватањем ове највеће српске светиње, тако да Краљ Милутин чека већ 12 година на повратак у Србију.

– Данас је српском народу, нарочиту на Косову и Метохији, Краљ Милутин потребнији него икада. Враћањем светих моштију у његову задужбину Грачаницу из 1321, недвосмислено бисмо показали свима на свету чије је Косово и Метохија. Чин враћања моштију оснажнио би дух српског народа на Косову и вратио наду у опстанак на овој светој српској земљи. Жалосно је да пропуштамо ову шансу, јер се пуних 12 година чека на администрацију државе Србије да упути захтев за враћање у отаџбину овог највећег српског владара икада. Захтеваћу на првој наредној седници Скупштине Србије да се упути иницијатива за враћање моштију Краља Милутина. Очекујемо да нас поштују велике силе, као и нашу историју и културно наслеђе, а ми сами је непоштујемо – истакао је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је Краљ Милутин Немањић најуспешнји српски владар откад постоји Србија, да је проширио границе државе на југу на Македонију, пола Албаније, а на западу до пола Далмације и од Србије направио највећу балканску силу. Такође, направио је темеље за формирање српске царивине његовог унука Цара Душана. Овај владар је подигао више манастира и цркава од свих својих претходника заједно, а најзначајнији су манастир Грачаница на Косову и Метохији и Саборни храм на Хиладару.

Колики је значај моштију Светог Краља Милутина говори чињеница да вековима, све до данас, свакодневно хиљаде бугарских верника их посећују и моле се испред њих за помоћ и спас. Турци су за време окупације забранили враћање светих моштију у Србију, из страха да ће се Срби око њих окупити и добити снагу за устанак и ослобођење, а у исто време нису смели да их униште, бојећи се последица. Мошти су преживеле и терористички напад комуниста 1925. године, када су покушали да дигну у ваздух цркву и униште ову српску светињу. Краљ Милутин чека Србију да затражи његов повратак у отаџбину.