На данашњи дан, пре тачно 170 година,  на Мајској скупштини у Сремским Карловцима проглашена је Српска Војводина, прва аутономна српска територија у Аустријском царству.

Српска Војводина је настала 1848. године, обухватала је све територије Баната, Бачке, Барање и Срема, а укинута је одлуком Аустријског царства 1861. године. Први војвода био је Стеван Шупљикац.

– Од историјског термина Српска Војводства, комунистичке власти су 1945. увеле термин Војводина, који сам по себи не значи ништа. То је термин попут „покрајина“, „регија“, „округ“ или „општина“ који нема значење док се не наведе неки префикс или име. Укидањем префикса српска, комунисти су намерно желели да се у будућности отвори питање чија је Војводина. Данас је јасно да је она српска и свих грађана који у њој живе, али ако желимо да поштујемо наше претке који су живот дали за њено стварање и да једном заувек отклонимо дилему чија је Војводина, морамо вратити стари назив наше аутономне покрајине, а то је Српска Војводина  – истакао је председник ПОКС и народни посланик Жика Гојковић.

Сан свих Срба који су живели у Аустроугарској је био да се уједине са матицом, што се остварило 1918. године уједињењем са Краљевином Србијом. Проглашење Српске Војводине било први корак ка том циљу и зато жртве наших предака нису биле узалудне.

Данас постоје разне групације које себе називају „аутономашима“, а да не знају елементарне чињенице из историје, односно са којим циљем је настала Војводина. Она није настала да се одвоји од Србије, него напротив, да се уједини са њом у једну државу.