Према најновијим подацима, чак 40 одсто укупног бруто друштвеног производа Србије долази из Београда.

Последица све веће централизације наше државе имаће немерљиве последице по будућност Србије, али и Београда, ако се ово не промени.

– Србија не може да очекује економски развој и напредак, ако се осим Београда не развијају и друге области. У време краљевине 1910. године, у Београду је живело 3 одсто становништва Србије, а данас је то 30 одсто. Нити Београд може овако нормално да функционише, нити остатак Србије. Пољопривреда је некада чинила 50 одсто бруто друштвеног производа, а данас је та привредна грана, која би требало да буде носилац наше економије, на издисају. Докле год се буде повећавао број становника престонице, а села и мањи градови нам буду изумирали, неће бити будућности за Србију – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Oсновa економског програма ПОКС je децентрализацијa и регионализацијa Србије, по угледу на развијене европске краљевине. Неопходно је да сви делови наше земље буду приближно једнако развијени. На тај начин ће задржати становништво, не само од одласка у иностранство, него и од промене средине унутар граница Србије и масовних миграција у градове, пре свега у Београд и Нови Сад, који су протеклих деценија пренасељени.

Осим тога, децентрализација за Покрет обнове Краљевине Србије подразумева – како политичку поделу у процесу одлучивања – тако и прерасподелу администрације на различитим нивоима организације и власти.

С једне стране је данашња Република Србија, у којој се развија само Београд, а са друге стране је визија модерне европске Краљевине Србије – у којој се све области развијају подједнако. Избор је логичан.