Покрет обнове Краљевине Србије предложиће измену Закона о основама система образовања, којом ће бити строго забрањено поседовање и употреба мобилних телефона током трајања наставе.

– Некад су се деца дружила, данас се не одвајају од Фејсбука и Инстаграма. Не тражимо да им се забрањују мобилни телефони, већ да се уреди њихова употреба. Важно је да им телефони не звоне на часу, да њима не снимају наставнике и вршњаке, да их не извргавају руглу на друштвеним мрежама. На тај начин, квалитет наставе би био неупоредиво виши, а то би утицало и на смањење стопе електронског насиља – истакао је Жика Гојковић, народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије.

У важећем Закону о основама система образовања тежим прекршајем се сматра употреба телефона и уређаја „у сврхе којима се угрожавају права других, или у сврхе преваре у поступку оцењивања“. Предлажемо да се потпуно забрани поседовање телефона и да се ти уређаји остављају за време наставе код учитеља, разредних старешина, или другом месту које се одреди интерним правилником школе.

Поједини ђаци у Србији већ од првог разреда основне школе носе мобилне телефоне, што родитељи углавном правдају потребом да су у контакту са децом, због сигурности и у хитним случајевима. Док су у школама, деца су под надзором учитеља и наставника, и за коришћењем телефона немају потребу. Школе могу да донесу правилнике о ношешу и коришћењу телефона, али тек када то закон уреди, знаћемо да ће сигурно бити уређено.