Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) покренуће у Скупштини Србије предлог измена Закона о пољопривреди и руралном развоју које предвиђају веће субвенције државе за осигурање усева.

– Држава мора да повећа субвенције са 45 на 65 одсто за осигурање усева од елементарних непогода. Само 10 одсто сељака је до сада користило ове субвенције што нам јасно говори да оне нису довољне. Држава мора више да им помогне, јер ће после евентуалне штете трошак државе бити још већи. Најављене високе температуре током целе године могу озбиљно да угрозе пољопривреду. Морамо размишљати унапред и понудити пољопривредницима већи стимуланс да осигурају своју усеве – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је проценат осигураних површина у Србији далеко мањи него у развијеним европским државама. Субвенције за осигурање усева износиле су 600 милиона динара прошле године, али нису у потпуности искоришћене. Неопходно је да држава реагује и реши овај проблем, пре него што постане далеко већи.