Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) данас је обележио славу странке – Видовдан, у одборима широм наше земље.

Централна прослава одржана је у Новом Саду, уз присуство великог броја званица из политичког и јавног живота Србије, чланова и пријатеља ПОКС. У свом обраћању, народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић, подсетио је на важност данашњег датума у историји нашег народа.

– Поштовани градоначелниче, чланови покрајинске владе, драги гости и чланови Покрета обнове Краљевине Србије, браћо и сестре …. Кнез Лазар је на Косову пољу давне 1389, изабрао царство небеско, а не земаљско. Зато он живи и данас са нама, у нашем сећању и памћењу. Дуго смо чекали да дође и царство земаљско на Косово, а донео га је Краљ Петар са српском војском 1912. године, када га је ослободио. Доћи ће то царство поново, када будемо Краљевина Србија. Захваљујем се свима вама који се за то заједно са мном борите, као и гостима који су досли да нам укажу част. Нека нам је срећна слава и на многаја љета. Живели! – поручио је Гојковић.

Председник Политичког савета ПОКС Предраг Марковић, подсетио је окупљене госте и домаћине на славну историју српског народа кроз коју се Видовдан прожима вековима. – Ко изгуби прошлост, свеједно му је да ли ће изгубити будућност. Ми данас треба да градимо, да бисмо у будућности живели у миру и слози. Слава онима који су нам омогућили да данас имамо за шта да се боримо и шта да градимо – истакао је Предраг Марковић.

Осим у Новом Саду, прослава Видовдана је организована и у другим градовима и општинама у Србији.

Београд

Слава покрета обнове Краљевине Србије обележена је и у просторијама Градског одбора у Београду. Свету архијерејску литургију служио је прота Јован Благојевић из цркве Светог Марка, а повереник ГО Београд Владимир Ђорђевић је присутним повереницима, члановима и гостима честитао славу Светог Мученика Кнеза Лазара и светих српских мученика – Видовдан.

Књажевац

Покрет обнове Краљевине Србије у Књажевцу страначку славу је прославио сечењем славског колача у цркви Светог Ђорђа у том граду, а прослава је организована у просторијама странке, у Улици Бранка Радичевића број 12, уз присуство чланова ПОКС и пријатеља нашег покрета.

Трстеник

У просторијама ПОКС у Трстенику свечано је пресечен славски колач, у присуству многобројних гостију. Челници наше странке у Трстенику пожелели су срећну славу свима који данас славе.

Аранђеловац

Видовдан је свечано обележен и у Аранђеловцу, где су окупљене наше најверније присталице, заједно са гостима и симпатизерима странке. Уз традиционални славски обред, чланови Покрета обнове Краљевине Србије организовали су и прославу.

Крагујевац

У Крагујевцу је данашња слава обележена такође у просторијама странке, уз званице из света политике, али и других области. Домаћин славе у том граду био је заменик председника ПОКС Мирко Чикириз, који ће следеће године бити колачар, док је ове године то престижно звање припало Малиши Рајићу из Страгара.

Шабац

Прослава Видовдана у Шапцу протекла је у веселој свечарској атмосфери, а просторије Покрета обнове Краљевине Србије биле су тесне за велики број званица које су присуствовале овом догађају. У име домаћина, медијима се обратио потпредседник ПОКС Драган Нинковић.

Сремска Митровица

У цркви Светог Димитрија у Сремској Митровици одржан је славски обред у центру Срема. Домаћин славе био је Миливоје Тодоровић, председник ГО ПОКС Сремска Митровица, а кум славе потпредседник, Радован Исаиловић. После сечења славског колача и свечане церемоније, у Парохијском дому постављена је „Трпеза љубави“.

Зрењанин

У просторијама ПОКС-а у Зрењанину славио се Видовдан. Пуне просторије чланова, симпатизера и гостију из других политичких странака прославило је за нас најбитнији празник. Било је свечано и пуно позитивне енергије.

Сомбор

У просторијама Градског одбора Покрета обнове краљевине Србије у Сомбору, у присуству већег броја чланова, симпатизера и пријатеља, обележен је Видовдан. Уз свету службу и подсећање на значај данашњег датума не само за ПОКС, него и за целокупан српски народ, ГО ПОКС Сомбор је први пут од оснивања приредио свечани пријем поводом славе странке. Истовремено са другим градским и општинским одборима широм Србије и у Сомбору је истакнут значај борбе за програмска начела, за поновно успостављање монархије и повратак вредности које су у прошлости чинили неодвојиви део бића српског народа. У складу са тим, послата је порука јединства, сарадње са партнерима и жеље да се истрајним радом омогући бољитак свим грађанима нашег града. Такође, подржана је иницијатива Главног одбора ПОКС о измени Закона о празницима у којој се тражи да се 28. јун, Видовдан, обележава као Дан слободе.

Погледајте и галерију фотографија: