Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) види логику о најављеној могућности поделе Косова и Метохије по етничком принципу,  о којој је полемисао председник Србије са епископом Рашко-призренским, само ако се тај принцип примени и у Босни и Херцеговини.

На тај начин, Република Српска по истом моделу треба да постане независна држава са правом да се припоји Србији, ако се шиптарски део Косова припоји Албанији.

– Србија треба да пристане на поделу Косова, само ако се подели Босна и Република Српска постане независна држава, према истом етничком принципу. Иста правила морају да важе за цео Балкан. Ако је модел стварање етничких граница између држава, онда то мора да се примени и тамо где Србима одговара, а не само где су на штети – истакао је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС упозорава да ако се усвоји такво свеобухватно решење, „пакет за Косово и Метохију и Босну и Херцеговину“, остаје да се инсистира на механизмима заштите српских светиња на Косову и Метохији које су нам од непроцењиве важности.