Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује најаву Хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић да ће на годишњицу акције „Олуја“ одликовати пензионисане генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

– Хрватска је отишла корак даље и не само да слави злочин, него и одликује злочинце. Ово је још један шамар српским жртвама које су убијане и протериване са својих огњишта. У „Олуји“ је етнички очишћена бивша Српска Крајина. Више од 200.000 хиљада Срба је протерано, а више од 2.000 цивила је убијено приликом гранатирања избегличких колона, највише жена и деце. Десетине хиљада српских кућа је спаљено, уништено и опљачкано. Најновија одлука државе која се злочинима поноси је скандалозна и тражимо оштру реакцију међународне заједнице – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Тражимо од Хрватске, као чланице ЕУ, да максимално заштити права Срба у својој земљи. Да се омогући повратак свима онима који желе повратак на своја вековна огњишта, да се омогући српској мањини школовање на њиховом матерњем језику. Тражимо од Брисела и Вашингтона да се понашају у складу са принципима које пропагирају и не дозволе Хрватској да изнова потврђује ратне злочине даје им легитимитет.