Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) покренуће иницијативу према Министарству спољних послова и Министарству културе да Србија ступи у преговоре са Русијом око враћања драгоценог плавог сафира који је припадао Династији Романов, а нађен је у сефу Јосипа Броза Тита.

– Србија треба да прихвати предлог Русије да врати плави сафир Романових у замену за страницу Мирослављевог јеванђеља. Преживели наследници Романових су, после Октобарске револуције, плави сафир дали на чување српском краљу Александру I Карађорђевићу, који га је однео на Цетиње. Међутим, после Другог светског рата, драгуљ је украо Јосип Броз Тито и ставио у свој лични сеф. Русија је прошле године тражила од Србије да им се врате вредности Династије Романов, а заузврат су понудили оригинални, 166. лист Мирослављевог јеванђеља, који нам једино недостаје и који за Србе представља највеће културно  благо. Потребно је само да се прихвати понуда Русије и да се тако исправи још једна историјска неправда у корист оба народа – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Такозвани Депо 555 је формиран после Титове смрти и ствари у њему су стављене под ознаку „државна тајна“. Ознака државне тајне је 2013. године укинута са Титовог сефа, а комисија која је тада основана, после прегледа сефа је утврдила да највећи део пронађених ствари не спада у Титову заоставштину него да су власништво Карађорђевића.

фото-илустрација: Телеграф