Један од разлога за данашњу ситуацију на Косову је забрана повратка колониста коју су комунисти плански реализовали на крају Другог светског рата.

Покрет обнове Краљевине Србије указује да је највећа промена демографске структуре на Косову и Метохији у корист Албанаца, а на штету Срба, настала када је укинита краљевина и када је комунистичка власт 1945. званичном одлуком забранила повратак 50.000 Срба које су Шиптари протерали из ове свете српске земље, а плански, шездесетих година населила 200.000 Албанаца на Косово.

– Српски комунисти су дозволили да се на Косово и Метохију досели 200.000 Албанаца, а забрани повратак 50.000 Срба које је краљ населио, а Шиптари протерали за време Другог светског рата. Тражимо да народ сазна имена и презимена, ко је то од српских комуниста дозволио и да се морално осуде, ако им се не може судити јер нису међу живима. Реч је о својеврсној велеиздаји свог народа и отаџбине. Данас нам отимају део територије који нам је најважнији захваљујући и чињеници да су Срби постали мањина на Косову и Метохији – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Покрет обнове Краљевине Србије подсећа да су шездесетих година прошлог века комунисти населили 200 хиљада Албанаца поклањајући им српска имања, имали су социјалну помоћ у висини просечне плате, бесплатно здравствено осигурање, школовање, куће, покућство, стоку, белу технику, постељину, семе, пољопривредне машине, па чак и бесплатну жетву усева. За све ово постоје писани докази у архивима Србије. Реч је о планској и систематској промени стуктуре становништва чије последице трпимо и данас, кроз нападе албанских терориста на српски народ готово сваког дана.