Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) покреће иницијативу за увођење мера за сузбијање наркоманије, по исландском моделу, који се показао најефикаснијим у Европи, јер је за 20 година примене драсточно смањио проценат младих који користе алкохол или дроге, са 44, на 5 одсто.

Исланд је применио следеће мере: обавеза сваког малолетника да 3 до 4 дана у недељи има активности који за последице имају лучење хормона среће у његовом мозгу, а то су спорт, културна дешавања и боравак у природи. Затим, што чешће провођење слободног времена са родитељима, нарочито викендом. Осим ових мера, уведена је забрана боравка на улици малолетницима, ако нису у пратњи пунолетне особе која одговара за ту особу, после 22 часа зими, и после 24 часа лети, као и точење и продаја алкохола малолетним лицима.

– Ако је Исланд успео за 20 година, да смањи број малолетника који конзумирају алкохол и дроге са 44 на 5 одсто, може и Србија. Добро је да не морамо да измишљамо „топлу воду“, него да применимо њихов модел. Деца немају шта ноћу да траже сама на улицама, а нарочито у кафићима и клубовима. Држава мора обезбедити услове да се више баве спортом и активностима који их чине срећним. Потребно је и развити свест у нашем друштву да што више слободног времена млади проводе са родитељима. Са иницијативом Исландског модела, крећемо од Новог Сада, који је већ направио озбиљне помаке, први у Србији је родитељима бесплатно поделио тестове на наркотике, увео идентификационе картице ученицима за улаз у школска дворишта и школе и увео школске полицајце. Проценат кривичних дела у околини школа у Новом Саду смањен је за четвртину. Очекујем да ће и ове мере, ако буду усвојене, чија смо позитивна искуства видели на Исланду, дати одличан резултат прво у Новом Саду, а онда и у целој Србији – изјавио је потпредседник ПОКС, мр Владимир Јелић.

Према Јелићевим речима, ПОКС ће предложити градским челницима Новог Сада, у сарадњи са републичким органима, да нађу законски начин да се малолетницима забрани боравак у локалима који служе алкохол после 23 часа и да се, у случају непоштовања те одлуке, кажњавају родитељи и угоститељи. Осим тога, потребно је да се, као на Исланду, не дозволи кретање малолетника ван куће без пратње пунолетне особе, која за њу одговара, после 22 часа током зиме и 24 часа током лета.

ПОКС предлаже да се школе ангажују у едукацији родитеља о потреби што чешће физичке, културне, рекреативне у природи и спортске активности младих, најмање 3 до 4 пута недељно. Чврсто верујемо да ће на тај начин наша деца уместо злоупотребе алкохола и дроге, више пажње посветити култури и спорту, а више времена проводити са родитељима и усвојити праве животне вредности.