Академик Матија Бећковић и мр Ненад Томашевић, председник Скупштине општине Бечеј и председник Извршног одбора ПОКС, открили су споменик Краљу Петру I Карађорђевићу.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поносан је што центар Бечеја у пуном сјају поново краси споменик Краљу Петру Ослободиоцу, који је обновљен после готово читавог века.

– Краљ Петар I Карађорђевић поново краси наш трг на понос свих Бечејаца. Још од времена Великог рата Бечеј је показао да је место које посебно негује најважније вредности Србије. Управо у нашем граду подигнут је један од првих споменика Краљу Ослободиоцу и династији Карађорђевић у новоформираној држави Јужних Словена. Данашњи челници Бечеја су препознали значај историјских тековина и традиције и зато смо данас овде, да одамо почаст не само великом човеку – него и култури, традицији, свом идентитету – изјавио је председник Скупштине општине Бечеј и председник Извршног одбора ПОКС мр Ненад Томашевић.

ПОКС подсећа да је симбол победе српске војске у два балканска и у Великом рату често је био на удару вандала. Најпре су га обезглавили и срушили Хортијевци 1941, а затим након покушаја реконструкције оштећен је у више наврата 1991. године.

Oткривању обновљеног споменика културе посвећеног краљу Ослободиоцу, присуствовале су бројне званице из света друштвеног и политичког живота, као и академик Матија Бећковић, који је том приликом изјавио да се владавина Краља Петра од 1904. до 1914. се сматра „најдемократскијим периодом у историји Србије“. – Краљ је управљао, а није владао. Нека је част и слава грађанима и граду Бечеју, што о стогодишњици Великог рата подижу споменик највољенијем српском краљу. Кад већ има споменик у Паризу, на Јелисејским пољима, недалеко од тријумфалне капије, нека га има и у Бачкој, у Бечеју. Син кнежев, унук вождов, отац краљев, био је „владар најсрећније звезде“ – истакао је Бећковић.