Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива председника Србије да не иде у Париз, 11. новембра, на велики скуп свих држава победница, поводом обележавања 100 година од победе у Првом светском рату, ако на том скупу буде присуствовао Хашим Тачи, као представник тзв. државе Косово и ако не буде позвана Русија.

– Србија не треба да присуствује на великом скупу свих савезника у Паризу, ако Тачи буде представљао Косово као „државу победницу у Првом светском рату“ и ако не буде позвана Русија. Скандалозан је позив Француске ратном злочинцу и криминалцу Хашиму Тачију, а још скандалознији је чин позива косовским Албанцима. Њихова једина улога у рату је била да на препад и из заседе убијају и пљачкају уморне и изгладнеле српске војнике који су се повлачили преко планина и брда Косова и Метохије. Краљевина Србија поднела је највеће жртве у том рату, изгубивши скоро трећину популације и више него понижавајуће је да Француска Србе сврста у исти кош са косовским Албанцима. Сваког Француза би требало да буде срамота збот тога, јер су се њихови преци заједно са српским војницима, раме уз раме борили и гинули пробијајући Солунски фронт, који је био пресудан за победу савезника. Србија не сме да пристане на ово брутално и безочно прекрајање историје, па и по цену да не буде присутна на тако важном скупу – истакао је Жика Гојковић, народни посланик и председник ПОКС.

ПОКС подсећа да је због напада Аустроугарске на Краљевину Србију, Царевина Русија ушла у Велики рат за који није била спремна. То је коштало потпуног разарања, огромних људских жртава, глади и револуције која је заувек срушила царску Русију, а самог цара и његову породицу коштала главе.

Као што Русија није оставила на цедилу Србију у Првом светском рату, тако ни ми данас не треба да присуствујемо скупу на који Русија није позвана. Они су тада ризиковали све за нас, а ми данас не ризикујемо ништа, осим учешћа на догађају који фалсификује историју на нашу штету – додао је Гојковић.