Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Министарство пољопривреде да по стандардима ЕУ субвенционише откуп остатака од жетве на српским њивама и тако вишеструко помогне и држави и пољопривредницима.

– Држава треба да субвенционише откуп биомасе од сељака, јер је тада неће палити и тиме несвесно узрожавати и саобраћај. У развијеним државама остатке после жетве – биомасу ратари продају за више од 100 евра по хектару. Тиме они зарађују, чувају животну средину и безбедност у саобраћају. Напредне земље су то схватиле и подстичу пољопривреднике да продају овај биолошки материјал за производњу горива и енергије. Наш предлог је крајње једноставан, да се ратари мотивишу да не пале биомасу,  а не да им се то забрањује репресивним мерама које не дају резултате – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС упозорава  да се паљењем биомасе, нарочито на њивама поред путева, значајно смањује видљивост у саобраћају што може узроковати несреће. Једна таква је била, недавно, на путу за Зрењанин, са трагичним исходом.