Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) апелује на Центар за социјални рад да реши проблем просјачења у градовима у Србији.

– Тражимо да се деца склоне са улице и да полиција и правосудни органи казне оне који их злоупотребљавају да би зарађивали од просјачења. Србија није усамљен случај. Просјаци су проблем на територији целе Европе. Наша земља треба да преузме решења из Краљевине Шведске, која је одавно препознала овај велики изазов за њихово друштво и донела нове социјалне законе који су смањили проценат људи на улици. Србија би требала да следи пример ове краљевине – изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије.

Да бисмо као друштво и држава напредовали, неопходно је донети свеобухватне социјалне реформе. Мађарска је такође добар пример. Тамо се просјаци ресоцијализују (уписују у регистар, добијају социјалну помоћ, обавезно образовање за децу…). Шведска је земља која је позната по високим износима социјалне помоћи, али проблем просјака покушава да реши враћањем закона који забрањује просјачење на јавним местима. По моделу земаља у ЕУ, Србија треба да донесе и закон којим се злоупотреба деце на улицама, у сврху просјачења, сматра трговином људима.