Делегација Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) организовала је парастос и положила венац на спомен-обележју Стратиште код Јабуке, на месту страдања српских пилота, после ослобођења у Другом светском рату. Нова комунистичка власт позвала је официре краљевског ваздухопловства да се јаве у команду у Панчеву и помогну, како су тврдили, у ослобађању земље од окупатора. Многи пилоти су се одазвали позиву, али нису ни слутили да ће бити задржани у притвору, а онда после неколико дана, везани жицом, бити одведени на Стратиште код села Јабука и у ноћи између 29. и 30. октобра 1944. године, стрељани. Парастос је одржао свештеник Жељко Младеновић.

– 72 пилота, односно цела ваздухопловна класа је убијена након завршетка рата, само зато што су заклетву положили краљу и ту заклетву нису хтели да погазе. Страдали су јер нису хтели да се поклоне новим властима. Многи од њих су се храбро борили у априлском рату 1941.године, под обележјима Војске Краљевине Југославије против много надмоћнијег противника у ваздуху, немачког ваздухопловства. Србија мора да сазна истину о овој трагедији, која је била строго чувана тајна и да макар после 74 године обележи њихово гробно место спомен обележјем – изјавио је заменик председника ПОКС Мирко Чикириз.

Скупу је присуствовао и Данко Васовић, бивши падобранац специјалне 63. падобранске бригаде, један од људи који се у Србији дуго залажу за расветљавање овог злочина. – Убиством српских пилота, нанета је ненадокнадива штета српском ваздухопловству. Потребно је 24 године обуке да би се произвео један пилот какав је био у оно време. Наше ваздухопловство се никада није оправило од овог губитка– изјавио је Васовић.

ПОКС ће у Скупштини Града Панчева покренути иницијативу да се обнови уништена спомен-плоча на Стратишту за жртве фашизма, али да се постави и једна за стрељане пилоте, жртве комунизма. ПОКС ће тражити од Владе Србије и Народне скупштине Србије да се отворе запечаћене архиве и да се утврде спискови убијених пилота без суђења и ко су били налогодавци.