Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднео је данас у Скупштини Србије нови Предлог закона о локалним изборима, који предвиђа непосредан избор градоначелника и две трећине одборника у скупштинама градова и општина.

– Кандидати за одборнике су се до сада редовно сакривали иза странке, кријући своје биографије, а грађани би сазнали ко ће их представљати у скупштини и ко ће им бити градоначелник тек после избора. Постојећи закон је пун мањкавости, превазиђен, недемократски и треба га мењати. Желимо да представници грађана, градоначелници и одборници заиста буду заступници интереса грађана, а не слуге лидера политичких странака који их бирају, као што је сада случај. Непосредно бирање градоначелника од стране грађана на изборима је у духу демократских земаља, чијем политичком уређењу тежимо. Када будемо имали тако изабране градоначелнике и одборнике, имаће довољно снаге да се одупру притисцима политичких странака и њихових лидера који из Београда желе да гостподаре целом Србијом, сваким градом, општином, варошицом, месном заједницом и селом – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Закон који је предложио ПОКС, а који ће се наћи на јесењем заседању Скупштине Србије предвиђа да у случају да 2/3 одборника затражи смену градоначелника који је изабран непосредно, а он не буде опозван, тој скупштини аутоматски престаје мандат.
Такође, закон омогућава да на изборима учествују и коалиције политичких странака и група грађана, као и коалиције група грађана. У случају распуштања скупштине и превремених избора, мандат новоизабраних одборника траје само до датума редовних избора.