Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднеће Скупштини Србије предлог Закона о заштити деце од психоактивних супстанци, који ће имати за циљ смањење стопе накоманије и алкохолозизма међу младима.

Закон је предложен по узору на Исланд који је за двадесет година применом мера које се предвиђају у овом предлогу закона, смањио стопу наркоманије и алкохолизма  међу младима, са 42 на 5 одсто.

– Деца млађа од 16 година немају шта да траже на улици лети после поноћи и зими након 22 часа без присуства пунолетних особа, као ни малолетници у угоститељским објектима у којима се точи алкохол после 23 часа. Морамо законом обезбедити право деци на алтернативу нездравом начину животу. Држава и локалне самоуправе морају омогући младима да се бесплатно баве спортом три до четири пута недељано, да посећују позоришта и друге установе културе, да школе имају обавезу да одржавају део наставе у природи, обезбеде ваннаставне активности и креативне радионице за децу, као и да едукују родитеље о томе колико је важно да што више квалитетног времена проводе са својом децом и како да превентивно делују када је у питању наркоманија и алкохолизам код омладине. Када то све будемо имали, неће више постојати жеља код младих људи да се одају пороцима. Поред ових мера, држава мора конкретним мерама да помогне родитељима да се изборе са лошим навикама младих који проводе превише слободног времена ван куће у нездравом окружењу, на улици, по кафићима и клубовима, опијају се и дрогирају. Ако може Исланд и друге европске земље, можемо и ми – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС ће од данас почети са петицијом, прикупљањем потписа подршке грађана овом закону у  Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Шапцу , Књажевцу, Бечеју, Сомбору, Ваљеву и још двадесет градова и општина, а након завршетка ове акције предаће закон у скупштинску процедуру.