Председник Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) и народни посланик Жика Гојковић предао је у Скупштину Србије Предлог закона за заштиту деце од штетних утицаја психоактивних средстава по исландском моделу, који је својим потписима подржало више од 55.000 грађана из 75 градова и општина Србије.

– Деца млађа од 16 година нема шта да траже сама на улици, кафићима и клубовима после поноћи лети и 22 часа зими. Тражимо увођење закона који ће нашу децу склонити са улица и што даље од дроге и алкохола. Наш предлог је базиран по моделу по ком је Исланд за 20 година успео да смањи број малолетника који конзумирају алкохол и дроге са 44 на свега 5 одсто. Потребно је развити свест у нашем друштву да што више слободног времена млади проводе са родитељима јер је породица најважнија. Овај скуп мера предстаља широку иницијативу, у коју ће бити укључени деца, родитељи, школе и цело друштво, а који ће деци понудити алтернативу како квалитетно да проведу своје слободно време – изјавио је Гојковић.

Предлог овог закона подразумева да су локалне самоуправе дужне да обезбеде посебне бесплатне садржаје за младе, да се баве спортом најмање три пута недељно, посете музејима, позоришним представама, културним дешавањима.
Осим тога, предлог предвиђа да школе имају обавезу да одржавају део наставе у природи, обезбеде ваннаставне активности и креативне радионице за децу, као и да едукују родитеље о томе колико је важно да што више квалитетног времена проводе са својом децом и како да превентивно делују када је у питању наркоманија и алкохолизам код омладине.