Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поводом званичног захтева ЛСВ за смену заменице председника Скупштине града Новог Сада Бранке Бежанов, због присуства у својству члана Председништва наше странке, а не званичника града, четничком скупу у Вишеграду, обавештава ЛСВ и јавност да ће бити присутна и следеће године у исто време на истом месту. Ако ЛСВ занима које ће још сличне скупове гђица Бежанов посетити, обавештавамо их унапред, као и јавност, да ће то бити традиционални скуп на Равној гори у мају месецу, када ће венце положити на гроб генерала Драже Михаиловића, на исто место и истог дана када то учини званична делегација Војске Републике Србије, одавши тако почаст најодликованијем српском официру, као што је урадила и прошле године.

– На помен генералу Дражи Михаиловићу у Вишеграду ишла сам као високи функционер Покрета обнове Краљевине Србије, а не у својству заменице председника Скупштине Града Новог Сада, што злонамерни хоће да подметну и тиме укључе мој град у овај догађај. Поносна сам што сам присуствовала том догађају и сматрам да би пошту Дражи Михаиловићу требало да ода сваки Србин који воли своју отаџбину. Михаиловићем треба сви да се поносимо, јер је он први организовао оружани устанак против нацизма у целој окупираној Европи. Најодликованији је српски официр и човек чијој храбрости су се дивили државници широм света. Између осталих признања, Михаиловић је постхумно одликован од америчког председника Харија Трумана 1948. године, америчком легијом заслуга првог степена, како су навели „због великог доприноса у борби против фашизма“. Француски Ратни крст из истих разлога, доделио му је председник Шарл Де Гол, 1943. године. Они који ме критикују због овог геста и позивају на смену исти су као они који су после монтираног суђења 1946. године, били глуви на аргументе и истину и стрељали Дражу Михаиловића. То су они исти који и даље покушавају да фалсификују историју и да спрече да истина коначно исплива на површину, а то је да су Срби имали два антифашистичка покрета у Другом светском рату, четнички и партизански – изјавила је Бранка Бежанов, члан Председништва ПОКС.

ПОКС подсећа ЛСВ да је још 2004. године Скупштина Србије донела закон о изјадначавању права четника и партизана, признајући четницима антифашистичку улогу, а 2015. године, званичан суд Србије је донео коначну и пуноважну пресуду о рехабилитацији Драже Михаиловића. То је требало да означи крај грађанског рата и подела међу Србима, али нажалост ЛСВ не поштује званичне одлуке и законе Републике Србије и ставља со на ране које су скоро зацелиле.

ПОКС је згрожен аргументима које ЛСВ наводи у свом захтеву званично упућеном скупштини и антисрпском кампањом коју и даље подгрева у нашој отаџбини. Када ЛСВ у захтеву спомиње већ Други светски рат, и тзв. злочине Срба над Муслиманима у источној Босни, зашто није навела макар као чињеницу да је Дрина први пут како кажу, „била крвава“, када су муслиманске усташе на најсвирепији начин извршиле масакре над Србима, почев од Божића 1942, године када су им упадале њихове комшије Муслимани у куће, за време славља, силовали жене и ћерке, а затим клали, убијали све редом и бацали у Дрину. Тих дана и недеља, побијено је преко 10.000 Срба из источне Босне, највише из околине Вишеграда и источне Херцеговине. Генерал Дража Михаиловић је тек 1943. године успео да заустави масакре и нестајање, етничко чишћење Срба у источној Босни, ослободивши Вишеград. Нажалост, освету Срба који су избунили најмилије није успео потпуно да заустави.

ЛСВ би знала, да није задојена антиспрском мржњом, да се историја поновила 1992. године, када је прве злочине над цивилним становништвом источне Босне починио Насер Орић и да су прво страдали Срби из села око Братунца, надомак Вишеграда, и да је онда нажалост кренуло лудило грађанског рата.

Обзиром да је ЛСВ у коалицији са ПОКС, чији је представник у Скупштини града Бранка Бежанов и да сви заједно чинимо градску власт у Новом Саду коју води СНС, чини нам се овај захтев за сменом једног градског челника, као бедни покушај да се ЛСВ представи као опозициона странка, што она то одавно није.