Покрет обнове Краљевине Србије ( ПОКС ) предао је данас Скупштини града Крагујевца иницијативу да се трг или улица у том граду назову по Живомиру Живи Ковановићу, дечаку јунаку којег су комунисти невиног стрељали 1945 године.

– Шестаестогодишњи Живомир Ковановић је један од ученика крагујевачке гимназије кога су комунистичке власти невиног стрељале да би присвојили имовину његове породице. На жалост, нису само нацисти стрељали крагујевачке ђаке већ и комунисти. Живина породица је током рата спашавала Јевреје и добила највише одликовање Израела, а комунисти су га осудили за наводну издају и одмах стрељали. Жива је хитно стрељан иако је његова мајка добила помиловање док Живина жалба на пресуду о стрељању није ни разматрана. То је само један од случајева који показују да сурова власт после Другог светског рата није имала мислости да би застрашила народ и учврстила насилно заузету власт. Живомир је био један од најбољих ученика крагујевачке гимназије, чија породица је избачена из куће а имовина им је одузета и додељена политичком комесару из КПЈ. Претходно, током рата, Ковановићи су у кући скривали неколико Јеврејки, од нациста. Живомир Ковановић је судски рахабилитован, а Град Крагујевац треба да ода пошту и сачува сећање на ову невину жртву доделом назива трга или улице по Живомиру Живи Ковановићу, невиној жртви тоталитарног и злочиначког режима, коме су комунисти, без суђења, стрељали и рођеног брата Жарка Ковановића – изјавио је заменик председника ПОКС Мирко Чикириз.

Цела породица Живомира Ковановића је судски рахабилитована од српских судова а од Израела је добила одликовање ,,Праведник међу нацијама,,. Сада, седам деценија касније, време је да у својој отаџбини, Живомир буде јунак а не издајник.