Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) упозорио је да ће се тренд преузимања странака куповином, а не скупљањем потписа и регистрацијом наставити, уколико се закон не промени. Чињеница да је Драган Ђилас најсвежији пример коришћења рупе у закону, јер је од Зелене, коју је преузео, направио нову странку, јасно показује да је закон лош и да се мора мењати.
ПОКС ће званично Скупштини Србије поднети предлог измене закона.

– Срамотно је да омражени политички лидери, попут Ђиласа, нису у стању да сакупе 10.000 оверених потписа, него купују политичке странке као на пијаци. Ово је рупа у закону која чини легалним да се регистроване странке преузимају и тако омогућавају било коме да на „мала врата“ уђе на политичку сцену. Каква је то алтернатива власти, која политички ангажман почиње обманама и кроз туђе странке? Подугачак је списак лидера који су на тај начин ушли у „легалне токове“. Александар Вулин, Ненад Поповић, Борис Тадић, Вук Јеремић, Александар Шапић, Драган Ђилас … – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Подсећамо да је ПОКС за мање од 10 дана сакупио више од 12.000 потписа и регистровао странку, као и да смо једини у задње две године који су то урадили.

ПОКС ће поднети званични предлог измене закона који предвиђа да свака промена назива странке или лица овлашћеног за заступање подразумева ново прикупљање 10000 потписа. Овакво решење ће обесмисли куповину странака.