Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) честита свим православним верницима Ускрс, са жељом да га проведу уз своје породице, у миру, радости, љубави и благостању.

– Ми који Ускрс прослављамо у миру, не смемо заборавити невино страдале цивиле на Ускрс 1944. године, од последица америчког и британског бомбардовања Београда, Лесковца, Краљева, Новог Сада, Подгорице и других градова, када је у једном дану и на највећи хришћански празник, погинуло више од 5000 Срба цивила. На многим бомбама су биле исписане поруке „Срећан Ускрс!“, што најбоље говори о мотиву бомбардовања, тим пре што су немачке жртве и материјална штета у овој војној акцији биле минималне – рекао је овим поводом народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је на први и други дан православног Ускрса 1944. године савезничка авијација изручила 1457 бомби на Београд. Том приликом страдао је 1161 цивил, тешко је повређено 1468 људи, а порушено 687 зграда. Погођено је београдско породилиште, сиротиште, све болнице, срушени мостови, разорене улице … Циљеве за бомбардовање маркирао је и савезницима проследио начелник штаба партизанских јединица у Србији, Коча Поповић, који данас има улицу у овом граду.

Осим Београда, Врховна команда партизана предложила је бомбардовање и других градова Србије од којих је највише страдао Лесковац, који је скоро сравњен са земљом. Ово бомбардовање није оставило никакве последице по окупатора, чиме се показало да су жртве становника ових градова биле узалудне и потпуно бесмислене. Дужни смо као нација да их се на овај дан, макар сетимо.