Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) заједно са Равногорским покретом и Удружењем Југословенска војска у отаџбини организовао је данас у Београду Прву монархистичко и антифашистичку шетњу „У славу Дражи“ у којој је учествовало више хиљада људи.

– Данас смо овде јер нам је доста лажи и игнорисања и негирања чињенице да је Дража Михаиловић био први, најдоследнији и највећи борац против фашизма у Другом светском рату на простору Југославије и целог Балкана. Ту неправду ћемо исправити и његов Равногорски покрет уписати златним словима у све уџбенике основних и средњих школа, да деца коначно почну да уче истину, а не лажи комунистичке пропаганде – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

У шетњи је учествовао и унук славног ђенерала и потпредседник ПОКС Војислав Михаиловић.

– Мој деда рехабилитован је пре 4 године, а још се не зна где почива. То основно људско право њему још није враћено. Зато тражимо од државе да након 73 године нађе његов гроб како би наша породица могла достојно да га сахрани. Он је био први герилац Европе у борби против фашизма у Другом светском рату и нико  то не може да оспори – казао је потпредседник ПОКС Воја Михаиловић.

Присутнима су се обратили и председник Равногорског покрета Предраг Богићевић, председник Удружења припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945 Милош Павковић, председник Уједињене сељачке странке Милија Милетић као и путем писма бивши Министар за информације Руске федерације Сергеј Гризунов

Окупљени су током шетње обишли и споменик Војводи Вуку где су положени венци.

Првој монархистичкој и антифашистичкој шетњи придружили су се бројне познате личности, академик Матија Бећковић, познати песник Благоје Баковић, историчар Немања Девић, бивши председник Скупштине и Министар културе Предраг Марковић као и многи други.

Упркос најављеном физичком нападу од стране организације Нови СКОЈ, скуп је протекао мирно уз вербалне провокације појединаца из тог удружења.

Погледајте и прву галерију фотографија са овог историјског догађаја: