Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) чврсто се залаже за забрану употребе генетски модификованих организама (ГМО) семена и хране у Србији.

– Здрава храна и здравље грађана нема алтернативу. Влада Србије треба да следи пример Мађарске и других земаља и усвоји законе о забрани продаје, узгоја и сетве генетски модификованих семена, као и даљу прераду и трговину таквих намирница и готових производа. Пољопривреда као кључна грана привреде није везана само за економски развој Србије, већ је важна и због обезбеђивања здраве хране за наше грађане. Сведоци смо страховитих последица по животе и здравље људи насталих НАТО бомардовањем, те сматрамо да би употреба ГМО производа само додатно повећала ризик од пораста обољевања од најтежих болести. Због тога, требало би захтевати од трговаца семеном и садним материјалом уверење да њихови производи не садрже ГМО и редовно спроводити контролу поштовања те одлуке – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подесећа да је велики број земаља Европе већ забранио производњу генетски модификованих организама, а да је у Мађарској ради уништавња постојећих засада са ГМО материјалом, већ спаљено 5.000 хектара усева.