Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предложиће Скупштини Града Новог Сада да једна градска улица буде названа по Михајлу Микашиновићу, првом Србину који је у Хабзбуршкој монархији добио племићку титулу барона а да се није претходно одрекао православља.

– Барон Михајло Микашиновић био је велики добротвор, донатор и заштитник свог народа, али је неправедно заборављен. Истицао се храброшћу и није пристао да изда српство и православље. Управо та љубав према свом народу и отаџбини на крају су га и коштале привилегија које је имао као барон и Фелдмаршал у тадашњој Хабзбургшкој монархији. Време је да и ми на свој начин изразимо захвалност овом родољубу, оличењу части и верности отаџбини, тако што ћемо једну улицу у Новом Саду назвати по њему – изјавила је заменица председника Скупштине града Новог Сада и шефица одборничке групе ПОКС у Скупштини Града Новог Сада Бранка Бежанов.

ПОКС подсећа да је Михајло Микашиновић потомак старе српске племићке породице, који је за изванредне заслуге за храброст средином 18.века од Марије Терезије добио баронску титулу и место управитеља Карловачким генералатом. Микашиновић је помагао градњу многих цркава, међу којима је и саборни храм Св. Николаја у Карловцу. Због тога што на црквеном сабору није подржао аустријског кандидата за архиепископа, већ горњекарловачког владику Данила Јакшића који је штитио српске интересе, почео је да губи утицај. Због отужби да помаже православним свештеницима који се залажу за српске интересе и да уско сарађује са Русијом Микашиновић је на крају ражалован.