Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива државни врх да уз подршку Српске Академије Наука и Уметности подигне спомен обележје у нашем престоном граду осморици српских научника који су били међу најистакнутијима на историјском пројекту „Аполо“, који ове године обележава јубилеј од пола века.

– Осам наших научника било је у самом врху пројекта који је послао човека на Месец. Пошто цео свет на узвишен начин ових дана говори о једном од највећих научних пројеката наше цивилизације, ми желимо да подсетимо на те величанствене Србе, који треба да остану вечна инспирација свим нашим будућим нараштајима – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да су у мисији „Аполо“ учествовали: Славољуб Вујић, продуцент и координатор пројекта „Аполо“ 11, Милисав Шурбатовић, шеф инжењерске екипе, Данило Бојић, креатор шатла „Орао“ за шетњу по Месецу, инжењери Драгиша Јовановић, Петар Гајић и Милојко Вучелић, саветник и дизајнер најмодернијих америчких летелица Вељко Гашић и Давид Вујић, заступник НАСА задужен за односе са медијима.
Позивамо и целу научну заједницу да пружи подршку овој иницијативи и да се на монументалном спомен-обележју у бар-рељефу прикажу ликови српских научних великана.