Народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС), Жика Гојковић, данас је предложио измене Закона о извршењу и обезбеђењу којим ће се забранити наплата дугова за комуналије, социјално угроженима грађанима, преко судских извршитеља.

– Тражимо да се закон прилагоди тако да извршитељи не могу дугове да наплаћују преко некретнине која је једино пребивалиште за дужника и његову породицу и тако их оставе на улици. Додатно тражимо и да им се забрани да наплаћују дугове од грађана који имају примања мања од 50 хиљада динара, односно 100 хиљада месечно кумулативно као домаћинство.  Такође, изменама које предлажемо, забранило би се учешће у лицитацијама за одузету имовину свима који су повезани на било који начин са извршитељима, што би се строго проверавало. Грађанима се мора пружити шанса да своје дугове врате на време и без превисоких камата које им често угрожавају саму егзистенцију. Ово питање је изван политике. Закони се морају поштовати, али хуманост и људскост морају бити изнад сваког закона – поручио је Жика Гојковић.

Осим председника ПОКС, предлог су у Скупштини Србије подржали и Милија Милетић, председник Уједињене сељачке странке са којом ПОКС има споразум о сарадњи, као и неколико представника других странака.