Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује скандалозан поступак организације Млада Војводина, која је уочи гостовања академика Матије Бећковића у Новом Саду, на згради Огранка САНУ залепила плакат са говором мржње „Матија, иди кући“.

– Матија Бећковић је највећи српски песник кога тренутно имамо, а његова кућа нису само Српска Атина-Нови Сад, Војводина где је рођен, ни цела Србија, већ читав свет, јер је његова поезија преведена на све значајније језике света. Овај плакат са паролом по маниру фашиста, превазишао је по глупости све досадашње њихове активности у безуспешним покушајима да јавности наметну тему оцепљења српске Војводине од Србије. Јасно је зашто њима смета наш најзначајнији академик. Његова писана реч је и оружје и опомена, али и аманет српском народу да никада не заборави истину и своју историју. Он подсећа ко смо и шта смо као народ и којим путем треба ићи, а то није пут који заговара тзв. Млада Војводина – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је академик Матија Бећковић један од најцењенијих српских књижевника, добитник највише награда и признања у Војводини и чест гост на књижевним вечерима широм северне српске покрајине. Рођен је у Сенти и почасни грађанин Суботице. Има више везе са Војводином од свих троје присталица Младе Војводине заједно.