Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива надлежне институције у држави да оштро реагује због незапамћеног помора рибе и еколошке катастрофе које су изазвале фабрике које испуштају отпадне воде у Великом бачком каналу.

– Ово није случај само за еколошку инспекцију него за полицију и тужилаштво. Тражимо да се одговорни казне и да се предузму све мере да се овакве катастрофе не понављају. Велики бачки канал се загађује деценијама, а сада су пређене све границе. Држава не сме да игнорише постројења која не испуњавају најосновније стандарде. То је довело до највећег загађења Великог бачког канала у протеклих десет година и више од 10 тона угинуле рибе. Оправдања за тако нешто нема и очекујемо брзу и одлучну реакцију надлежних органа и институција – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС позива министарства екологије и привреде да преузму искуства из европских краљевина, попут Данске и Холандије, које су еколошке стандарде довели на највиши ниво. Држава мора да помогне на све начине да се загађивачи што пре доведу у ред, како бисмо сачували околину, а у исто време и послове за хиљаде радника који од плата у тим фабрикама издржавају породице.