Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) упозорава да насилнички догађаји испред Скупштине Србије, бојкот рада парламента од стране дела опозиције, недавни упад у РТС, непостојање дијалога власти и опозиције, вређање страначких лидера најпогрднијим именима, представљају само увод у још веће сукобе међу републиканцима, са несагледивим последицама.


– Сукоби власти и опозиције су све жешћи и дошли су до ивице физичког сукоба, а можда и грађанског рата. Као да нисмо довољно пострадали у претходним ратовима, па нам само фали да се опет међусобно истребљујемо. Тим сукобима и последичном слабљењу државе, веселе се само наши непријатељи којима смо окруженији него икада. Сада је свима јасно да је последњи моменат за обнову краљевине, јер једино краљ који је нестраначка личност, може да примири страсти између власти и опозиције. Само краљ, који је увек имао такву улогу, може и данас обезбедити национално јединство и консензус свих политичких чинилаца око заштите кључних националних интереса, нарочито на Косову и Метохији – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС позива власт да максимално изађе у сусрет захтевима опозиције о условима за фер и демократске изборе, али и опозицију да престане са насиљем и да узме учешће на будућим изборима и тако оствари свој програм, а не на улици.

– Једини излаз из ове ситуације су избори за уставотворну скупштину, која ће између осталог одлучивати и о облику владавине, краљевине или републике. Само обнова краљевине ће обезбедити трајан мир и политичку стабилност, као што је то у свим европским монархијама – закључио је Гојковић.