Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Министарство спољних послова да упути оштру протестну ноту Хрватској и тражи да правосудни органи те земље стану на пут новој серији усташких графита мржње који су осванули широм Сплита.

– Док год овакве ствари толерише власт, за Хрватску с правом можемо да кажемо да је држава која негује фашизам и насиље. Ширење верске и националне мржње је кривично дело и то не би требало да толерише ни Европска унија, а камоли хрватски правосудни органи. Без обзира на то, тамошње јавне личности, спортисти, високи званичници и функционери, настављају са величањем усташког покрета и позивањем на насиље према Србима. То што Хрватска не реагује нас не чуди, али је забрињавајуће да на то жмуре челници Европске уније, која се назива колевком демократије, толеранције и поштовања људских права – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС упозорава да, док Хрватска преживелим усташким злочинцима исплаћује пензије, шаље највише званичнике на комеморацију убијеним усташама у Блајбургу, допушта филмове, књиге, телевизијске емисије које правдају злочине, та држава неће одмаћи даље од своје фашистичке прошлости. Због тога Србија мора константно да чини све што је у њеној моћи да заштити свој народ у Хрватској и пружи му помоћ.