Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подржаће предлог измене изборног закона да се цензус за улазак у парламент смањи са досадашњих 5 одсто на 3 одсто. Такође, ПОКС је поднео и амандман да за коалиције и даље остане 5 процената од укупног броја изашлих на изборе.

– Поздрављамо одлуку да се изборни цензус смањи на три одсто, јер ће будући парламент веродостојније представљати вољу народа, али сматрамо да за коалиције треба да остане пет одсто, да се од скупштине не направи поново „циркус“. Такође, ова измена изборног закона је у складу са европском праксом и од изузетног је значаја за локалне самоуправе у којима ће много веће учешће имати групе грађана које се боре за интересе окружења у којем живе – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић након што је поднео амандмане на предлог закона о избору народних посланика.

ПОКС подсећа да у будућности треба исправити и велику неправду према нашој дијаспори. Ван Србије живи велики број Срба са правом гласа и њима треба омогућити да гласају на једноставан и сигуран начин, електронским путем преко интернета као у многим земљама, или писмом. Гласање у конзулатима који су јако удаљени, до сада доводило да мање од једног процента наших људи у дијаспори користи бирачко право. На овај начин би много више гласача гласало и скупштина би имала већи легитимитет.