Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) захтева од државе Црне Горе да врати Србији круну Светог Краља Стефана Уроша III Немањића Дечанског.

Реч је о круни која је настала почетком 14. века за потребе крунисања овог српског владара и краља Душана Силног, а касније цара. Познато је да је ова круна завршила у Црној Гори као поклон Карловачке митрополије СПЦ, црногорском владики и највећем српском песнику Петру Петровићу Његошу, приликом његовог сусрета са тадашњим митрополитом. Круна се од тада чува на Цетињу, а последњи пут је употребљена приликом крунисања књаза Николе за црногорског краља 1910. године. Том приликом из симболике се књаз Никола крунисао једином поуздано сачуваном српском круном Немањића.

– Црна Гора мора вратити Србији једину преосталу српску круну Немањића, с обзиром на проглашење своје независности, негирања било какве везе са Србима, а на крају отимањем српских светиња. Петар Петровић Његош и Краљ Никола Петровић знали су значај српске круне и са поносом су је држали у својим одајама на Цетињу и на глави, али будући да је данашњем председнику Црне Горе пријатељ Хашим Тачи и сви непријатељи Србије и да се гнуша свега што је српско, не постоји ни један разлог да круна остане на територији данашње Црне Горе – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС очекује да ће председник Црне Горе, Мило Ђукановић, једва дочекати да се реши ове српске светиње која њега и остале грађане Црне Горе подећа на време када су Срби и сви Црногорци били један народ, делили исте муке и славили исте победе.