Коалиција „ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ“, коју чини Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Монархистички фронт ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића и Српски покрет монархиста тражи измену Кривичног законика у делу који се односи на нужну одбрану, а ради боље заштите живота и имовине грађана.

Нужна одбрана од провалника да се не тумачи као кривично дело

– Кућни праг и породица су светиње и због тога је неопходно дати грађанима сва права да од провалника те вредности и одбране. Законска дефиниција нужне одбране у нашем закону, често у пракси обесмишљава право да грађани заштите свој живот и имовину. Због тога тражимо, да се усвоје измене кривичног законика , где човек који је нападнут у својој кући има сва права да се одбрани, па чак, ако је неоходно и да пуца на криминалца, а да због тога кривично не одговара – изјавио је лидер Коалиције „ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ“ и председник ПОКС, Жика Гојковић.

„ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ“ подсећа да је било случајева да су грађани у Србији били кривично гоњени због тога што су , према тумачењу правосудних и судских органа, прекорачили интезитет одбране приликом спречавања наоружаних лопова да изврше кривично дело.