Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Владу Србије да следи пример Немачке и обезбеди свим основцима бесплатне уџбенике.

У финансијској снази Србија се не може поредити са Немачком, али зато ми ово можемо обезбедити, а да немамо никаква финансијска издвајања. Потребно је само подржати пројекат Алека Кавчића, професора на универзитету Карнеги Мелон у Питсбургу и његову фондације која је обезбедила бесплатне онлине уџбенике за основце трећег и седмог разреда и то са потписом Завода за уџбенике државе Србије. Када би то држава одобрила, основци би могли преко интернета доћи у посед уџбеника и сами их одштампати или користити у електронском облику потпуно бесплатно.

– Не можемо рећи да је школство бесплатно, докле год родитељи купују врло скупе уџбенике својој деци, уместо да их држава обезбеди. Посебно је забрињавајуће да монопол у издавању уџбеника у Србији имају немачки, хрватски и словеначки издавачи, који су уз подршку ове и претходних власти потиснули домаће издаваче, и сваким новим издањем кривотворе историју Србије, учећи децу да „турска окупација и није била тако страшна и да су Албанци прастановници Косова и целог Балкана“ – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС позива државне органе да Кавчићеву идеју имплементирају у законодавни оквир и тиме обезбеде бесплатне уџбенике за децу и искорене махинације и корупцију која господари на тржишту уџбеника у којем нема јасних правила и фер услова.