Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) оцењује да је више него јасно да се чекао само завршетак избора да власт обзнани да ће Рио Тинто копати литијум у Србији.

„У истом дану су председник Србије, председница Владе и компанија „Рио Тинто“ обзнанили да ће, упркос противљењу стручне рударско-геолошке и еколошке јавности и противљења народа, бити реализован пројекат ископавања литијума по технологији која нигде у свету није одобрена. Борићемо се свим снагама и у парламенту и ван њега, да у тој намери не успеју и да долина Јадра не буде уништена“ – изјавио је председник ПОКС Војислав Михаиловић.

„Да је договор власти са Рио Тинтом на снази видело се и прошлог пролећа када је народна иницијатива са 38 хиљада потписа грађана за забрану ископавања литијума у Србији о којој је Скупштина била законски дужна да расправља напросто нестала са писарнице. Србија има власт коју не обавезују ни закони, ни Устав, нити мишљења струке и народа. Због тога је Србија угроженија него икада“ – истиче Михаиловић.

 

 

 

 

Foto: shutterstock