Делегација Народне скупштине Републике Србије међу којима су били чланови РИК, посланици власти и опозиције, присуствивала је Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру на седници мониторинга о изборним неправилностима 17. децембра прошле године и испуњавању препорука ОДИХР.

У име народних посланика из опозиције, обратио се потпредседник ПОКС, Владимир Ђорђевић.

Он је нагласио да власт свесно обмањује домаћу јавност и међународну заједницу да је спремна да ради на утврђивању исправног бирачког списка, односно избацивању из њега десетине хиљада гласача са лажним, противзаконитим пребивалиштима.

Истакао је да је то немогуће учини у врло кратком року који постоји до избора 2.јуна, јер за тај процес треба најмање три месеца, чак и да не постоји очекивана опструкција државних чиновника.

Нагласио је да се медијска слика фаворизовања владајуће странке уопште није променила од закључака ОДИХР, него се чак и погоршала од тада, када је опозиција у питању.

Закључио је да из свега овога произилази да је најбоље одложити изборе у Београду за време када ће се препоруке ОДИХР применити у потпуности, јер није логично да се правила игре мењају у току утакмице, а изборна кампања је већ одавно почела.

Похвалио је идеју да се утврди рок од 12 месеци од момента стицања новог пребивалишта до уписа грађанина у бирачки списак, а за то време да се изврши увид од стране службених лица да ли се ради о новом пребивалишту у складу са законом или не.

Известио је делегате Парламентарне скупштине СЕ да ће опозиција опструисати изборни процес у Србији укључујући и уличне протесте ако власт буде истрајала у томе да спроведе у дело још једну изборну крађу у Београду, 2.јуна.