Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) инсистира да компанија „Рио Тинто“ одмах јавно одговори где ће завршити 103 тоне арсена које су годишња разлика између арсена који ће се ископати и оног који ће бити одложен на депонију.

„Арсен триоксид је канцерогени А1 мутаген који изазива контаминацију воде и изазова кумулативно тровање. Рио Тинто одмах мора да одговори да ли ће 103 тоне арсена годишње из индустријског отпада њиховог рудника ићи у ефлуент, одакле могу доспети у Јадар и ширити се даље“ – изјавио је председник ПОКС и народни посланик Војислав Михаиловић.

„Уколико није тако, онда нека Влада Србије и Рио Тинто одмах јавно одговоре како је дата сагласност за почетак рударења чије отпадне воде по брошури самог Рио Тинта имају 183 ppm арсена када српски закони дозвољавају лимит од 55 ppm. Много већи удео арсена је нестабилан на временске утицаје чиме се ризикује тровање Србије огромних размера. Рудник литијума не сме проћи и то мора бити црвена линија народа према овој власти“ – истакао је Михаиловић.