Духовност се често користи као врло примамљиво средство уз помоћ којег се лако долази до јефтиних политичких поена – наводи Жика Гојковић, лидер ПОКС-а

Лакоћа тумачења духовних и моралних норми (како коме одговара) је извор са којег су „пиле“ све десничарске странке од почетка вишестраначја, па до данашњих дана. Ово дегутантно везивање за Бога и тумачење само своје ,,истине“ , данас је највише оличено у једној политичкој организацији, Дверима.

Ово не пишем због данашњег циркуса који се одржавао улицама Београда, већ искључиво из жеље да објасним једну од разлика између Покрета обнове Краљевине Србије и Покрета  Двери. Уосталом, то је део и одговора на честа питања која добијам, а у вези су са односом између ове две политичке организације.

За нас из ПОКС-а, религија и црква су ослонац и темељ наше државе и нашег народа, али нису, нити ће икада бити неуротично везивање за Бога, где се заправо друштво не развија духовно, већ све више постаје ригидно и затворено. Важна је лична религија, која ће откључати све потенцијале сваке личности, а самим тим и целог народа.

Искључивост, охолост и себичност се лако надовезују на ригидност и, на крају, као коначни производ имате политику и политичаре, чија демонстрација отуђености и непоштовања тудђег мишљења, показују колико су овакве странке и њихове водје заправо лимитиране и, што је још важније, колико су далеко од свога народа и његовог мишљења, па далеко и од самог Бога, у чије име се свакодневно заклињу.

Као неко ко је још као беба крштен у врдничком манастиру Раваница и од малих ногу васпитан и научен шта је религија и колико је она важна за опстанак нашег народа, обећавам да ће она бити тамо где и треба да буде, у души и срцу свих нас из ПОКС-а…а никако злоупотребљена на неком од политичких ратишта. Уосталом, свака промена коју желимо да постигнемо, тражи посвећеност, време и напор…а за то је потребна чврста вера.

Ето, надам се да сам успео да објасним бар једну од разлика измђу нас и Двери .