Највећи задужбинари и добротвори у Србији од Другог светског рата до данас су престолонаследник Александар II и принцеза Катарина Карађорђевић.

Од повратка у Србију 1991. године, краљевски пар је преко пројеката, фондација и помоћи, унео у земљу више од 100 милиона евра донација за потребе болница, школа, вртића, свратишта за најугроженије, зидање храма Светог Саве, жртава поплава, стипендирања успешних, а сиромашних студената и друге. Ако поредимо овај износ са донацијама појединих држава, једино је Република Немачка дала већи износ донација од 2000. године до данас, односно 150 милиона евра, док су Карађорђевићи дали више донација од Краљевине Белгије на другом месту, која је издојила 90 милиона и САД 80 милиона евра.

Ови подаци никога не треба да чуде јер породица Карађорђевић има изузетан углед у свету. Редовни су гости на највећим дворовима, а на њихове пријеме у Србији долази племство, шефови држава и светски џет-сет.

Представници ПОКС, на челу са Жиком Гојковићем, у посети Престолонаследнику Александру II Карађорђевићу

– И поред ових великих донација и помоћи народу и држави, и даље се могу чути критике дела јавности да је највећи проблем што имају велики дуг за струју на Белом двору и да „живе на терет државе“, што апсолутно није тачно. Објекат Белог двора није враћен својим правим власницима Карађорђевићима, него га држава и даље сматра својом својином, па је логично и да плаћа трошкове одржавања овог објекта. Истина је потпуно супротна, а то је да на терету државе живе бивши председници  републике које закон штити како ‘беле медведе’ и омогућава им да уживају привилегије и живе на терету државе још годинама после завршеног мандата.“ – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

Он је додао и то да, узимајући у обзир колико Карађорђевићи успевају да обезбеде помоћи Србији сада, колико ће тек моћи када Србија постане краљевина. Гојковић је подсетио да је за време Краљевине Србије било више од 500 задужбинара и добротвора, успешних привредника који су свом народу и отаџбини оставили бројне некретнине и фондове за школовање сиромашне деце и помоћ најугроженијима, а данас нажалост, тајкуни који су опљачкали народ остављају само пустош за собом, а басносновно богатсво износе из земље.