Иако из надлежних институција континуирано уверавају јавност да нема проблема са снабдевањем ММР вакцинама, сведоци смо да је на терену ситуација често другачија.

У домовима здравља широм Србије у више наврата је прекидана вакцинација због лоше испланираних количина тих медикамената. Најсвежији случај је забележен протеклих дана у Дому здравља у Новом Пазару.

– У време када је у Србији у току највећа епидемија малих богиња у протеклих четврт века и када су забележени и смртни случајеви од те болести, апсолутно је недопустиво да се вакцинација доводи у питање у било ком тренутку. Ако је неки дом здравља лоше испланирао потребне количине вакцина, такве ситуације морају да се предвиде. Покрет обнове Краљевине Србије захтева од надлежних институција да оформе радну групу која ће се бавити управо анализом потреба за вакцинама на нивоу целе Србије. Држава која води интензивну кампању и објашњава родитељима да је потребно да вакцинишу децу не може себи да дозволи да у било ком моменту нема довољно вакцина – нагласио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

У току је Недеља имунизације и ово је право време да држава Србија покаже озбиљност и спречи да икада више дође до несташице, не само ММР, него и свих других вакцина чије је примање увела као законску обавезу за своје грађане.