Широм Европе обележава се 9. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тим поводом подсећа да је Србија једна од првих земаља у Европи која се супротставила фашизму, када је генерал Драгољуб Михаиловић на Равној Гори организовао устанак проив далеко бројнијег и јачег окупатора.

– Управо Србија, окружена немачком војном силом, „показала је зубе“ и положила огромне жртве за ослобођење Европе. Исте Европе која данас толерише повампирење нацизма у Хрватској, враћање у моду усташких поздрава и симбола. Исте Европе која на Косову толерише прогон Срба и уништавање њиховог културног наслеђа. Позивамо челнике земаља Европске уније да се на данашњи дан сете како је та заједница настала и колико је крви нашег слободарског народа узидано у темеље њихове будућности – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Краљевина Југославија у Други светски рат је увучена 6. априла 1941. године, када су је напале нацистичка Немачка, фашистичка Италија и њихови савезници. У Другом светском рату у Југославији живот је изгубило скоро милион и 700 хиљада људи.

– Више од 70 година од пада идеологије засноване на дискриминацији и кршењу људских права, Европом поново одзвањају фашистички покличи. Европска унија је на прекретници свог опстанка, који зависи управо од тога да ли ће се 9. мај у будућности обележавати као празник цивилизацијског напретка, или доживети бесмисао, кроз победу ретроградних идеја – поручио је на крају Гојковић.