Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најстроже осуђује нарушавање заштићеног простора Високих Дечана, која се налази под заштитом Унеска.

Ова светиња је у прошлости претрпела низ напада албанских терориста, који су одмах пуштани на слободу, а данас се кроз заштићену зону манастира ради магистрални пут.

– Високе Дечане су српском народу оставили у аманет краљ Стефан Дечански и цар Душан Силни. Изградња саобраћајнице која их угрожава шаље јасну поруку мржње приштинских власти према свему што је српско и православно. Уништење  културно-историјских споменика једног народа, највиши је степен вандализма и нечовештва. Корене и традицију нам не могу одузети они који је немају, макар сравнили са земљом све наше светиње – изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник ПОКС.

ПОКС подсећа да упркос томе што су обавештени представници Европске уније, ОЕБС и КФОР о незаконитим радовима на магистралном путу Дечани-Плав, до сада још нико није одреаговао како би спречио ово бахаћење и провоцирање српског народа од стране Албанаца.