Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) захтева од државе да покрене поступак враћања Повеље Краља Милутина манастиру Хиландар из 1302. године која се налази у Филаделфији.

– Америка у свом поседу држи најбоље сведочанство из 1302. године, да је Косово и Метохија одувек било српско. Нажалост, историјска и културна баштина Србије је расута по целом свету. Наша обавеза је да све националне реликвије које можемо вратимо у Србију, где и припадају. Ова повеља је једина који је Краљ Милутин лично писао и она је од непроцењиве културне важности за нашу земљу. Не смемо дозволити да наша деца заборављају своју културу. То би био највећи пораз српског народа – изјавио је потпредседник ПОКС Војислав Михаиловић.

Повеља Краља Милутина манастиру Хиландар написана је 1302. године и описује живот у манастиру и грађење Хиландарског пирга. Она је рађена златно-црвеним словима, а на њој се налазе иницијали и печат Краља Милутина, чије седиште је било на Косову и Метохији. Апелујемо на Завод за заштиту споменика Србије да преузме конкретне потезе по питању враћања ове вредне реликвије.