Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поздравља одлуку да се смањи порез на употребу хибридних и електричних аутомобила, али позивамо Владу Србије да се укине порез на куповину ових возила.

– У развијеним државама куповина еколошких возила се субвенционише, а код нас је порез на њихову куповину још увек 20 одсто. Смањење пореза за коришћење и олакшице при регистрацији које је држава усвојила су добре, али не значе превише јер је у Србији регистровано свега 200 електричних возила, од чега је свега око 50 путничких аутомобила. Подршка куповини хибридних и електричних аутомобила, а затим и креирање инфраструктуре за њихово пуњење и одржавање, вишеструко ће смањити загађење, а уједно и велике трошкове који из тога произилазе – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС позива Владу Србије да се са загађењем ваздуха које произилази из употребе аутомобила бори по моделу Краљевине Холандије, која је изградила најсавременију инфраструктуру за хибридна и електрична возила, а трошкове је надоместила таксама за највеће загађиваче у држави.