Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Министарство пољопривреде да што пре покрене откуп остатака од жетве на српским њивама и тако вишеструко помогне и држави и пољопривредницима.

– Наши ратари пале стрњику, а у развијеним земљама се она продаје као биомаса за више од 100 евра по хектару. Остаци кукуруза, жита и других култура одлична су сировина за производњу биомасе. Напредне земље су то схватиле и подстичу пољопривреднике да продају овај биолошки материјал, за производњу горива и енергије. Осим тога, стрњика може да послужи и као сточна храна, за производњу пелета, хране за микроорганизме у земљишту. Паљење стрњике је и опасно за саобраћај јер смањује видљивост на путевима. Наш предлог је крајње једноставан и на корист свима – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Уколико се пољопривредницима понуди откуп жетвених остатака, престаће да пале њиве и тако узрокују огромну штету на њима. Тако ћемо стати на пут и саобраћајним несрећама и материјалној штети коју такво несавесно и незаконито понашање узрокује.