Делегација Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) организовала је и ове године парастос и положила венац на спомен-обележју Стратиште код Јабуке, на месту страдања српских пилота, после ослобођења у Другом светском рату. Парастос је одржао свештеник Жељко Младеновић.

Нова комунистичка власт позвала је тада официре краљевског ваздухопловства да се јаве у команду у Панчеву и помогну, како су тврдили, у ослобађању земље од окупатора. Многи пилоти су се одазвали не слутећи да ће бити задржани у притвору, а онда, после неколико дана, везани жицом, бити одведени на Стратиште код села Јабука и у ноћи између 29. и 30. октобра 1944. године, стрељани.

– Цела ваздухопловна класа, 72 пилота, убијени су након завршетка рата. Зашто? Зато што су заклетву положили краљу и зато што ту заклетву нису хтели да погазе. Страдали су јер нису хтели да се поклоне новим властима, упркос томе што су се часно одазвали да помогну одбрану земље од окупатора. Многи од њих су се храбро борили у априлском рату 1941. године, под обележјима Војске Краљевине Југославије против много надмоћнијег противника у ваздуху, против немачког ваздухопловства. Србија треба да зна истину о овој трагедији, која је била строго чувана тајна и да макар после 74 године достојно обележи њихово гробно место, за почетак спомен обележјем са јасном информацијом – изјавио је Душан Радосављевић, члан Председништва ПОКС.

Убиством српских пилота, нанета је ненадокнадива штета српском ваздухопловству. Потребно је 24 године обуке да би се произвео један пилот какав је био у оно време. Наше ваздухопловство се никада није оправило од овог губитка.

– ПОКС ће у Скупштини Града Панчева покренути иницијативу да се на споменику на Стратишту постави спомен плоча за жртве фашизма, али да се постави и једна спомен плоча за стрељане пилоте, жртве комунизма. Јер, плоча са натписом „Звезда је на почетку, Звезда је на крају, Црвене наше бразде“, која је ове године постављена на овом споменику код Јабуке, није адекватно обележје за убиства, за трагедију почињену на овом месту. Такође, ПОКС ће тражити од Владе Србије и Народне скупштине Србије да се отворе запечаћене архиве и да се утврде спискови пилота који су убијени без суђења, као и да се открије и обелодани ко су били налогодавци ових злочина извршеног над српским пилотима – изјавила је Гордана Влајић, председница ПОКС за Панчево.